Židovská bábovka

Židovská bábovka

Ingredience: 450 g proseté hladké mouky, 80 g cukru, sůl, 1 balíček vanilkového cukru, strouhaná citrónová kůra, 250 ml vlahé vody nebo mléka,  3 žloutky, 120 g oleje nebo rozpuštěného másla

Na kvásek: 30 g droždí, trochu cukru, vlahá voda z celkové dávky kapaliny

Postup: ve větší míse promícháme prosetou mouku, mletý cukr, vanilkový cukr, sůl a trochu strouhané citrónové kůry. Připravíme kvásek z droždí, trochy cukru a vlahé vody (celkem do těsta dáme 250 ml kapaliny - vody nebo mléka). Ve zbytku vody (mléka) dobře rozmícháme 3 žloutky s vodou a 120 g oleje nebo rozpuštěného másla. Vypracujeme řidší těsto a dáme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na vále v obdélník, posypeme skořicí, trochou cukru, rozinkami a strouhanými mandlemi, zakapeme rozpuštěným máslem, popřípadě můžeme hned na začátku plát potřít lehce tukem.
Ochucený plát zavineme a vložíme do připravené bábovkové formy, dobře vymazané máslem a vysypané strouhankou. Dáme ještě asi půl hodiny kynout. Pečeme v mírnější troubě 45 až 60 minut. Prochladlou bábovku vyklopíme a posypeme cukrem.

Kakaová varianta: rozválené těsto pomažeme tukem, posypeme silně kakaem, krystalovým tukem, rozinkami, popřípadě i usekanými mandlemi, zavineme a další postup je stejný.

Tisk receptu