Dia Jogurtový závin

Ingredience: 20 dkg hladké mouky, 10 dkg polohrubé mouky, 1 vejce, 2 lžíce másla, 1 lžíce kysaného mléka, 2 dl bílého jogurtu, špetka soli, 1 sáčku prášku do pečiva, 1 lžička nízkokalorického práškového sladidla s vanilkovou příchutí, jablka, jádra vlašských ořechů, skořice, práškové nízkokalorické sladidlo na posypání.

Několik dní dopředu si připravíme vanilkové sladidlo: do zakoupené nádobky s nízkokalorickým práškovým sladidlem vložíme několik kousků vanilkových lusků, uzavřeme a necháme rozležet. Používáme ho do všeho, kam bychom jinak přidávali vanilkový cukr.

Postup: mouku smícháme v míse s práškem do pečiva, vanilkovým sladidlem a špetkou soli. Vmícháme jogurt, rozšlehaný s mlékem a celým vajíčkem. Nakonec do těsta vpracujeme rozpuštěné máslo. Těsto v míse pořádně spojíme a potom ho propracujeme na vále do hladka.
Vál pomoučíme a vyválíme tenkou oválnou placku, na kterou rovnoměrně nasypeme oloupaná a na tenké plátky nakrájená jablka, nakrájené ořechy, ochutíme trochou mleté skořice a svineme. Okraje uzavřeme a těsto pevně přitiskneme.
Přeneseme na pomaštěný plech(můžeme použít i pečící papír) a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Po vychladnutí závin pocukrujeme nízkokalorickým sladidlem a nakrájené porce přizdobíme dia šlehačkou, případně kouskem ovoce z dia kompotu.

Tisk receptu