Bramborový dort s bílkovým krémem

Postup: do misky prosejeme 8 dkg práškového cukru, přidáme 3 žloutky a vše utřeme v pentličky; poté přidáme z půl pomeranče nebo citronu ustrouhanou kůru a 1 lžíci šťávy. Vše dobře zatřeme, přidáme 25 dkg studených uvařených, jemně strouhaných bramborů, rozestřeme a zvolna zamícháme ze 3 bílků tuhý sníh. Těsto dáme do máslem vymazané, moukou vysypané formy a pečeme volně 1 hod. (dort musí být pevný). Upečený dort potřeme zavařeninou a ozdobíme bílkovým krémem.

Bílkový krém: z 2 bílků ušleháme pevný sníh a za stálého šlehání přidáváme 10 dkg kost. cukru svařeného v 1/8 l vody na perlu. (Do drátěného očka nabereme cukru a foukneme do něho, ulítne-li bublina a drží-li chvíli, je cukr dosti svařený.)

 

Tisk receptu