Brněnský kostkovaný dort

Těsto na kulatý korpus

Ingredience: 20 g másla, 80 g cukru, 4 žloutky, 20 g oloupaných strouhaných mandlí, 150 g strouhané čokolády na vaření, sníh ze 4 bílků, 40 g rozdrobených piškotů nebo strouhané housky, 40 g polohrubé mouky

Postup: v misce utřete máslo s cukrem a žloutky, přidejte nastrouhané mandle a čokoládu. Po chvíli tření přisypávejte postupně rozdrobené piškoty, mouku a zamíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do kulaté formy vytřené máslem a vysypané moukou, a pečte 40 minut při 175 °C.

 

Těsto na stáčené proužky

Ingredience: 200 g cukru, 8 žloutků, sníh z 8 bílků, 80 g polohrubé mouky

Postup: cukr utřete se žloutky a zlehka po malých dávkách přimíchejte tuhý sníh a mouku. Těsto rozetřete na dva plechy vyložené pečicím papírem ve vrstvě vysoké 1 cm a prudce upečte. Ještě horké základy zarovnejte rádýlkem, nakrájejte z nich proužky široké asi 4 cm a stočte je do podoby malých rolád. Po vychladnutí je potřete z jedné strany čokoládovým krémem a vytvarujte z nich spirálovitě stočenou vnitřní vrstvu dortu (viz postup).

 

Čokoládový krém

Ingredience: 180 g moučkového cukru, 5 žloutků, 60 ml mléka, vanilkový cukr, 180 g másla, 350 g čokolády na vaření

Postup: v kotlíku ve vodní lázni svařte za stálého míchání cukr, žloutky, mléko a vanilkový cukr. Směs odstavte a důkladně ji šlehejte do husta do zchladnutí. Zvlášť utřete máslo s rozehřátou čokoládou a postupně po malých dávkách zašlehejte vychladlý vaječný krém.

 

Postup: 1 - Upečte kulatý čokoládový korpus a zároveň na dva plechy rozetřete těsto na světlý piškot 2 - U obdélníkových plátů světlého piškotu vytvořte hned po vyjmutí z trouby pěkně rovné okraje 3 - Každý plát rozdělte na pět stejně širokých proužků a všechny srolujte do podoby malých roládek 4 - Kulatý korpus rozkrojte na dva pláty silné asi 1 cm a spodní potřete čokoládovým krémem 5 - Jakmile roládky vychladnou, opět je narovnejte a proužky rovněž potřete vrstvou krému  6 - Okraje krému zarovnejte nožem a první pruh opatrně stočte zpět do podoby rolády 7 - Naplněnou roládku nyní umístěte přesně doprostřed krémem potřeného spodního kulatého plátu 8 - Další potřený pruh opatrně přiložte ke konci předchozího a pokračujte v navíjení spirály  9 - Takto postupujte, až vypotřebujete všechny světlé pruhy. Přiklopte vrchní plát a přesahy odkrojte nožem 10 - Korpus opatrně utužte dlaněmi a celý ho potřete zbytkem čokoládového krému  11 - Ve vodní lázni rozehřejte tmavou čokoládovou polevu s přídavkerm tuku a dort jí polijte  12 - Než tmavý povlak zcela ztuhne, vytvořte na tmavém povrchu ještě spirálu z bílé polevy

 

 

Tisk receptu