Čokoládový dort 1

Ingredience:

Na korpus: 115 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády, nasekané na malé kousky, 175 g změklého másla, 200 g jemného krupicového cukru, 3 ušlehaná vejce, 150 ml jogurtu, 150 g mouky proseté s práškem do pečiva (1/2 sáčku), vanilkový cukr


Na polevu a hoblinky: 200 g čokolády na vaření, 75 ml smetany ke šlehání, 25 g másla

 

Postup: troubu předehřejte na 190° (elektrickou) nebo 170° (horkovzdušnou). Otevírací kulatou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem na pečení. Oddělte 100 g čokolády na hoblinky, zpracujte a vychlaďte ji podle návodu v rámečku. Čokoládu na korpus rozpusťte. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřete dohladka. Postupně zapracujte vejce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a jogurt a kovovou lžící nebo stěrkou vmíchejte mouku. Vlijte do formy a pečte cca 25–30 minut, dokud není korpus na dotek pevný. Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

 

Připravte polevu: 100 g čokolády nalámané na kousky spolu s ostatními přísadami rozpusťte jedním z uvedených způsobů a promíchejte. Vychladlý dort vyjměte z formy, překlopte jej a ze spodku odloupněte papír. Přelijte polevou a ozdobte.

 

Tip: nebojte se hoblinek. Čokoládu rozpusťte a pak vlijte do plastové nádobky. Nechte vychladnout a ztuhnout, pak ji vyklopte a škrabkou na brambory loupejte efektní čokoládové hoblinky.

Tisk receptu