Sachr dort

Ingredience:
Korpus: 225 g hořké čokolády, 150 g změklého másla, 115 g cukru krupice, 8 vajec, 115 g hladké mouky.
Náplň z meruňkového džemu: 225 g meruňkového džemu, 15 ml citrónové štávy.
Čokoládová poleva: 125 ml vody, 250 g cukru krupice, 250 g hořké čokolády.

Postup přípravy: změklé máslo a žloutky vyšleháme do nadýchané pěny, poté přidáme rozpuštěnou čokoládu. Z bílků a cukru vyšleháme pevný sníh, obě hmoty spojíme lehkým zamícháním a nakonec přimícháme prosetou hladkou mouku. Hmotu nalijeme do dortové formy a pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Zatímco se peče korpus, uvaříme si meruňkovou náplň. Meruňkový džem a citrónovou šťávu přivedeme k varu a propasírujeme přes sítko. Korpus po upečení necháme vychladnout a prokrojíme nadvakrát, poté potřeme ještě teplou náplní, aby se prolnula s upečeným dortem. Část marmelády si necháme na zahlazení pórů a zarovnání stran. Dort můžeme dát také na dva dny odstát do chladu, aby marmeláda provlhčila celý korpus. Poté jej potáhněme čokoládovou polevou. Tu si připravíme tak, že vodu a cukr přivedeme k varu. Do tohoto základu nalámeme čokoládu a povaříme. Odstavíme z plotny a promícháme do vlahé teploty. Vychlazený dort položíme na mřížku a přelijeme polevou. Hladkým nožem stáhneme přebytečnou polevu a uhladíme strany. Necháme řádně vychladit a krájíme na dvanáct dílů. Podle chuti podáváme se šlehačkou.

Tisk receptu