Kuře na houbách

Ingredience na 4 porce: 1 celé kuře, sůl, směs koření "Kuře gril", 1 větší cibule, 100 g čerstvých žampionů, 1 vrchovatá lžíce jemné strouhanky, 2 lžíce másla, 1 lžíce sezamových semínek, pepř

 

Postup: pečící troubu předehřejeme na 200 °C. Do pekáče vložíme 1 nadrobno nakrájenou větší cibuli a 100 g čerstvých, oloupaných a nahrubo nakrájených žampionů. Kuře omyjeme, osolíme (ve 2 dl studené vody rozpustíme 1 lžičku soli a kuře tímto roztokem polijeme) a navlhčenýma rukama rovnoměrně potřeme směsí koření "Kuře gril" (cca 2 lžičky). Vložíme do pekáče na žampiony a cibuli a podlijeme vodou (max. 0,5 l). Dusíme pod pokličkou než změkne (asi 3/4 hodiny dle velikosti kuřete). Mezitím si připravíme polevu. Na 2 lžících rozpuštěného másla lehce opražíme 1 vrchovatou lžíci strouhanky. Odstavíme z ohně a vmícháme 1 lžíci sezamových semínek, 1/2 lžičky soli a cca 1/3 lžičky pepře. Celé kuře přendáme na podnos a naporcujeme tak, abychom po dopečení mohli jednotlivé porce bez další úpravy ihned podávat. Zbytek z kuřete (většinou žebra) obereme a vložíme do pekáče s výpečkem. Kousky kuřete poklademe zpět do pekáče (kůží navrch), potřeme připravenou sezamovou polevou (pokud nám mezitím ztuhla - na ohni rozpustíme). Teplotu v troubě zvýšíme na 250 °C a polevu na kuřeti (v odkrytém pekáči) zapečeme (cca 15 minut).

 

Příloha: bramborové šťouchánky, zeleninový příloha, ovocný kompot

 

Tisk receptu