Kuře se štouchánky

Ingredience: 1 celé kuře, 0,5 l černého piva

 

Marináda: 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 2 lžíce oleje, 2 lžičky směsi "Koření od Antonína", 1 lžička soli

 

Na šťouchánky: 1 kg brambor, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, 1 střední cibule, sůl, 1 lžíce másla

 

Na posypání: petrželka

 

Postup: celé kuře opláchneme a naporcujeme na čtvrtky. Smícháním za studena 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 2 lžic oleje, 2 lžiček směsi "Koření od Antonína" a 1 lžičky soli si připravíme marinádu, kterou kuře ze všech stran potřeme. Dáme do chladu odležet na 4 - 24 hodin. Čtvrtky kuřete poklademe na pekáč, podlijeme černým pivem a pečeme za stálého podlévání, zprvu přikryté. Před dohotovením odkryjeme a kůžičku poléváme černým pivem, až do zčervenání.

Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší, knedlíky (se zelím), rýží či:

 

Bramborovými šťouchánky

 

Na šťouchánky: 1 kg brambor, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, 1 střední cibule, sůl, 1 lžíce másla

 

Postup: brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme s kmínem, špetkou majoránky a solí. Scedíme. Do hrnce s horkými brambory přidáme 1 nadrobno nakrájenou cibuli, lžíci másla, přikryjeme pokličkou a necháme 5 - 10 minut spařit. Kverlačkou brambory dobře rozšťoucháme. Dle chuti dosolíme. Šťouchánky na talíři zdobíme čerstvou nebo sušenou petrželkou. Ke kuřeti podáváme nakládané sladkokyselé okurky.

 

Tisk receptu