Sváteční krocan

Ingredience: 1 mladý krocan, sůl, mletý pepř, 30 g tučné slaniny, 250 g malých cibulek, 1 celer (30 g), 250 g žampiónů, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce strouhanky, 1 vejce, tuk na polití, 4 rajčata (250 g), 20 g hladké mouky, pikantní vývar

 

Postup: připraveného krocana omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme a opepříme. Játra, žaludek a srdce drobně pokrájíme. Rozpustíme nakrájenou slaninu a přidáme 1 nakrájenou cibuli a celer, drůbky a dusíme asi 5 minut. Přidáme 50 g posekaných žampiónů a dusíme ještě asi 3 minuty. Osolíme, opepříme, přidáme petrželovou nať a cibuli a za dalších 15 minut zbylé žampióny. Vše dusíme ještě 15 minut. Přidáme křížem nakrojená rajčata. Asi po hodině pečení vyndáme hotového krocana a zeleninu a vypečenou šťávu dolijeme vodou na 3/8 l. Zahustíme ji moukou a ochutíme solí, pepřem a pikantním vývarem.  Krocana naporcujeme a upravíme s náplní a zeleninou. Šťávu podáváme zvlášť. Pečeme asi 1 hodinu při teplotě 225-250 stupňů. Krocan bude mít mimořádně chřupavou a opečenou kůži, když ho 10 minut před dopečením potřete ledovou vodou.

 

Tisk receptu