Hovězí guláš se zeleninou po Srbsku

Ingredience: 400 g hovězí plece nebo kližky, 40 g oleje, 80 g cibule, 200 g rajčat, 100 g zelených paprik, 20 g hladké mouky, mletý pepř, sůl

 

Postup: cibuli jemně nasekáme, vložíme do kastrolu se zahřátým olejem a jenom zpěníme, aby zůstala světlá. Přidáme na stejně velké kousky rozkrájené maso, osolíme, opepříme a osmahneme po všech stranách. Potom podlijeme sběračkou horké vody nebo vývaru z kostí a přiklopené pokličkou dusíme. Občas masem zamícháme a podle potřeby mírně podlijeme. Když je maso téměř měkké, vydusíme šťávu, až zůstane jenom tuk a maso shrneme vařečkou na jednu stranu. Do tuku vsypeme mouku a za stálého míchání opražíme. Potom zředíme trochou vody nebo vývaru, dobře rozmícháme, aby nezůstaly kousky mouky, a povaříme. Přidáme rozkrájené papriky s rajčaty a dodusíme vše do měkka. Nakonec podle chuti přisolíme. Podáváme s vařenými brambory sypanými sekanou petrželkou nebo pažitkou, s dušenou rýží nebo s houskovým knedlíkem.

 

Tisk receptu