Hovězí na víně

Ingredience: 500 g zadního hovězího masa, 2 stroužky česneku, majoránky, lístky bazalky, sůl, mletý pepř, 50 g slaniny, 1 lžíce sádla, 0,15l vína, hrst sušených hub, 100 g cibule, 50 g petržele, stonek celerové natě, 8 hřebíčku, 500 g rajčat, voda

 

Postup: maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Jeden stroužek česneku, majoránku a bazalku velmi jemně nasekáme, smícháme se solí, pepřem a směsí dobře potřeme plátky masa. Slaninu s druhým stroužkem česneku drobně nakrájíme, osmahneme na sádle, vložíme připravené maso, opečeme po obou stranách, zalijeme vínem, přidáme hrst předem namočených sušených hub, zakryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme. Mezitím nakrájíme na hrubé kousky cibuli, petržel, celerovou nať, a jakmile víno vysmahne, přidáme nakrájenou zeleninu a opečeme. Nakonec přidáme hřebíček, a když je zelenina opečená do zlatova, přidáme opraná, nakrájená rajčata, podle potřeby podlijeme vodou a dusíme tak dlouho, až je maso měkké. Měkké maso vyndáme, šťávu propasírujeme, tuk sebereme, podle chuti přisolíme a část přelijeme na maso. Zbylou šťávu můžeme použít při přípravě těstovin.

 

Tisk receptu