Celozrnný kynutý houskový knedlík

Ingredience: 30 dkg mouky, 3 dkg kvasnic, lžíce oleje /není nutná/, sůl, 2 housky, 1-2 vejce, mléko dle potřeby - asi 2dcl.

Příprava: část připravené mouky smícháme se solí, ve vlažném mléku rozmícháme droždí a necháme vykynout, pak v mléce rozmícháme vejce, vlijeme do mouky, těsto důkladně vypracujeme a dáme vykynout na teplé místo. Na vále vysypaném moukou tvoříme podlouhlé knedlíčky, které klademe do osolené vařící vody. Nejprve je vaříme pod pokličkou po jedné straně asi 10 až 15 min., pak pokličku odklopíme, knedlíky obrátíme a podle velikostí vaříme ještě asi 10-15 min. Propíchnutím špejlí zkusíme, zda jsou uvařené. Když se těsto nelepí na špejli, vyjmeme knedlíky z vody.

(Celozrnná mouka v běžných receptech. Celozrnnou mouku (CM) můžeme uplatnit ve všech receptech, na které jsme zvyklí. Je třeba si jen uvědomit její vlastnosti, kterými se liší od bílé mouky a pak také to, že se ve svém jídelníčku snažíme navrátit k přirozené výživě, která je podmínkou pro tělesné a duševní zdraví, tzn.: omezujeme bílou mouku, tuky, cukr, sůl, kypřící prášky, kvasnice.)

 

Tisk receptu