Kynuté knedlíky se žahourem

Ingredience: 500 g mouky (hladká a polohrubá půl na půl), 250 ml mléka, 30 g droždí, 1 vejce, sůl, trocha cukru; žahour: 500 g borůvek, 125 ml vody, 2 lžíce cukru, 1 lžíce másla, 1 lžička solamylu (nebo hladké mouky či vanilkového pudinkového prášku), 250 ml mléka (nebo kávové smetany), případně špetka skořice

 

Postup: zadělejte kvásek a z ingrediencí vypracujte těsto; kyne pouze půl hodiny. Nakrájejte je pak na kousky, ze kterých uděláte kuličky a necháte kynout další čtvrt hodiny. Knedlíky vařte buď ve vodě 10 minut (po 5 minutách je obraťte), anebo v páře 8 až 10 minut. Hotové propíchněte vidličkou.

 

Žahour: připravíte tak, že borůvky zalijete vodou a rozvaříte, pak přidejte cukr a máslo. V mléce či smetaně rozšlehejte solamyl (pudink či mouku) a borůvky zahustěte. Jen krátce povařte, lze přidat i skořici. Podávat ho můžete také k lívancům či ke svítku.

 

 

Tisk receptu