Ovocné kynuté knedlíky
Ingredience: 500 g polohrubé nebo hrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, 1 vejce, 1 lžíce cukru, 20 g droždí, špetka soli, mouka na vál, ovoce na plnění (borůvky, třešně, jahody, případně povidla)
Postup: do části vlažného mléka rozdrobte droždí s cukrem a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte kvásek, vejce, sůl, zbylé mléko a zpracujte těsto, které necháte v teple vykynout. Na pomoučeném válu je rozválejte a nakrájejte na čtverce, do každého zabalte kousek ovoce. Knedlíky nechte asi 15 minut kynout na válu a vložte do vroucí osolené vody. Vařte asi 3 minuty, otočte a vařte další 3 minuty. Můžete je také uvařit v páře položené na utěrce. Po vyjmutí je ihned natrhněte vidličkou nebo několikrát propíchněte špejlí, aby se nesrazily. Na talíři posypte moučkovým cukrem se skořicí, případně kakaem a strouhaným tvrdým tvarohem. Polijte rozpuštěným máslem. Jako náplň se do kynutých knedlíků hodí i švestková povidla či ovocné džemy