Plněné bramborové knedlíky

Ingredience: 150 g vařeného uzeného masa, 1,2 kg brambor, 400 g hrubé mouky, 400 g hrubé krupice, 1 vejce, lžíce hladké mouky na posypání válu, 3 lžíce sádla, 2 cibule, 400 g kysaného zelí, kmín, sůl, lžička hladké mouky na jíšku, cukr na dochucení

 

Příprava: brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici a vejce a vypracujeme těsto, které necháme chvilku odležet. Potom si připravíme přílohu. Kysané zelí překrájíme, dáme do kastrolu, ochutíme kmínem a přelijeme vařící vodou. Dusíme asi 20 minut. Pak nakrájíme jednu cibuli, kterou zpěníme na lžíci sádla, přidáme lžičku hladké mouky a uděláme jíšku. Zamícháme ji do zelí a při mírné teplotě ještě asi 10 minut dusíme. Můžeme dochutit cukrem. Uzené maso nakrájíme na kousky. Z těsta uděláme váleček, který rozdělíme na stejné dílky, dlaní je roztlačíme na placku a do středu každého dáme kousky masa. Zabalíme a vložíme do vroucí vody. Vaříme přibližně 10 minut. Nakrájíme druhou cibuli a orestujeme ji na zbylém sádle. Knedlíky podáváme s dušeným zelím, přelité smaženou cibulkou.

 

Tisk receptu