Hanácké koláče

Ingredience: 40 dkg mouky, 5 dkg cukru (medu), špetka soli,1 vejce, 2 žloutky, 6 dkg rozpuštěného másla, 3 dkg droždí, 3 dl vlažného mléka.

Postup: ve vlažném mléce rozmícháme cukr, droždí a necháme vykynout. Do části mouky zamícháme špetku soli, přilijeme vejce rozmíchané ve vlažném mléce, žloutky, přidáme rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek a za postupného přidávání zbytku mouky vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Potom na moukou posypané desce děláme koláčky, které plníme tvarohovou náplní. Navrch koláčku uděláme důlek a dáme lžíci povidel (je dobré okořenit povidla mletým hřebíčkem, anýzem...), okraje potřeme rozšlehaným žloutkem a koláč posypeme sypáním. Upečeme ve vyhřáté troubě.

Tvarohová náplň: 25 dkg tvarohu smícháme s jedním žloutkem, kouskem másla a medem

Sypání: smícháme 1 díl mouky, 1 díl medu a másla dle potřeby .

 

Tisk receptu