Plněné svatební minikoláčky

Ingredience: 0,5 kg polohrubé mouky, 50 g cukru, 300 g másla, 1 vanilkový cukr, 125 ml šlehačky, strouhaná kůra z poloviny citrónu, 4 žloutky, 50 g čerstvých kvasnic (droždí) vzešlých v troše oslazeného mléka, špetka soli

 

Postup: z uvedených ingrediencí vytvořte těsto a hned ho zpracujte bez předchozího kynutí. Koláčky se vyplatí „modelovat“ co nejmenší, ideální jsou základní čtverečky těsta velké 3 x 3 cm, jež se plní tvarohovou a makovou náplní nebo švestkovými povidly. Protože je však práce s nimi dost zdlouhavá, raději si těsto rozdělte na 4 stejně velké díly; jeden začněte hned zpracovávat a zbývající uložte do chladničky, aby zbytečně nekynuly. Tady má paní Kohoutová ještě jeden fígl: Těsto na válu podsypává výhradně hladkou moukou, koláčky se pak daleko lépe zabalují. Hotové je nakonec nechte na plechu vykynout, potřete rozšlehaným vejce a upečte v troubě.

 

Tisk receptu