Švestkové koláče

Těsto: 50 dkg hladké mouky, 4 dkg droždí (= 1 kostička), 5 dkg cukru krystal, 250 ml vlažného mléka, 7,5 dkg másla, špetku soli, 1 celé vajíčko, citrónovou kůru z 1 citronu

Náplň: 1 vanilkový pudink, 2 polévkové lžíce cukru krystal, 300 ml mléka

 

Dál: 2 plechy + 2 pečící papíry na velikost plechů, 8 středně velkých sladkých švestek, trochu rozpuštěného másla na potření, moučkový cukr s vanilkovým cukrem na posypání.

 

Postup: všechny suroviny na těsto zpracujeme a necháme kynout přibližně 45 minut. Mezitím si uvaříme náplň (klasický pudink, jen trošku hustější). Vykynuté těsto rozválíme na obdélník velikosti 30 x 40 cm. Těsto se nelepí! (Pokud by se náhodou lepilo – již při jeho zpracování, přidáme do něj trošičku másla). Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a zavineme do válečku. Ten rozkrájíme na 16 stejných koleček, rozložíme je na plech a v každém uděláme důlek (Na jeden plech se pěkně vejde 8 koleček). Do každého důlku dáme trochu pudinku a půlku švestky. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 180 stupňů) 25–30 minut. Ještě teplé pocukrujeme.

 

Tisk receptu