Medové perníkové těsto

Ingredience: 700 g hladké mouky, 150 moučkového cukru, 250 g rozehřátého medu, 50 g másla, 1 balíček perníkového koření Kotányi, strouhaná kůra z 1 citrónu, 1 celé vejce, 1 vrchovatá lžička sody

Postup: med s máslem, cukrem, kořením a strouhanou citrónovou kůrou rozehřejte zvolna v kastrolu ve vodní lázni. Chvilku (asi 5 minut) ji pak nechte vychladnout a za stáleho míchání postupně přidejte po částech (asi po 100 g) celkem 700 g hladké mouky, dále vejce a sodu. Vejce přidávat nemusíte, jen v případě, kdy již není možné další mouku do hmoty zapracovat. Jak sama říká, pozná to už v ruce, že to tak nemá být, a přidá pak vajíčko. Výsledkem je poměrně tuhé těsto, které je třeba na válu důkladně hníst rukama po dobu alespoň 25 minut. Poté ho pomoučí, zabalí do fólie a nechá týden v chladničce odpočívat. Po týdnu z něj vyválí placku silnou asi 5 mm, vykrájí perníčky, které peče v rozpálené troubě. Po vyjmutí z trouby je nechá lehce „vydechnout“ a hned je potře rozšlehaným celým vejcem. Pečivo je poté třeba nechat do druhého dne odpočinout.

 

Tisk receptu