Medovník II.

Ingredience

Těsto: 1/2 kg hladké mouky, 10 dkg cukru moučka, 6 dkg sádla (musí být), 2 vejce, 1 lžíce jedlé sody, 4 lžíce medu, 4 lžíce mléka

Krém: 1/2 l mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 10 dkg cukru moučka, 20 dkg másla

Na dokončení: rum, lžíce kakaa, mleté ořechy, cukr moučka

Postup

Těsto: z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, jedlé sody, medu a mléka vyrobíme těsto. Z tohoto těsta vyválíme tenké placky, ze kterých vykrájíme 6 až 8 kol o průměru cca 23 – 26 cm /vykrajujeme pomocí talíře, nebo dortové formy/ Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C. Ze zbylého těsta upečeme placku /už nemusí být vykrojená/, kterou po vychladnutí rozdrobíme do mísy – je na vrch medovníku.

Krém: mléko, polohrubou mouku, vanilkový cukr, žloutky rozmícháme a za stálého míchání svaříme na hustou kaši, poté dáme vychladit. Vychladlou hmotu vyšleháme s cukrem a máslem. Nakonec každou placku potřeme rumem a krémem a postupně vrstvíme na sebe. Poslední placku potřeme krémem a posypeme rozdrobenou plackou, kterou jsme smíchaly s kakaem, cukrem a namletými ořechy. Celý dort pak zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne odležet.

 

Tisk receptu