Medovník od Ivany

Ingredience:  45 dkg hladké mouky, 18 dkg moučkového cukru, 18 dkg másla, 1 vejce, 1,5 lžičky jedlé sody, 3 vrchovaté lžíce medu, 4 lžíce smetany, 1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)

Na krém: 1 kondenzované zkaramelizované mléko, 7 dkg umletých vlašských ořechů, 20 dkg másla
Tip: plechovku vaříme den předem buď 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 1 a čtvrt hodiny v papiňáku. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!! Plechovka by vystříkla. Vše utřeme dohromady a dáme ztuhnout do lednice.

Postup: nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na hodinku. Z těsta si uděláme pět kousků, které máme přikryté aby neoschly. Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2–3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta si dáváme stranou a pak z nich uděláme placku a její díl použijeme na ozdobu. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180° C cca 4 min. Upečené kolo si necháme vychládnout na papíře dokud nezchladne a bude se dobře přenášet. Takto upečeme všechny kola.

Příprava krém: 1 kondenzované zkaramelizované mléko 397 g (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 75 minut v papiňáku, 7 dkg umletých vlašských ořechů, 20 dkg másla. Vše utřeme dohromady a dáme ztuhnout do lednice.

Ingredience na sirup: Placky budeme potírat sirupem, který si připravíme: - 4,5 lžíce cukru krystal - 1,5 dl převařené vody - 75 ml rumu (jestli-že kvůli dětem budete dávat rumové aroma, nezapomeňte dát víc vody)

Dokončení: spodní placku potřeme sirupem jenom svrchu, natřeme krém a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i svrchu. Takto dáme na sebe 5 placek. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečené placky a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle.

 

Tisk receptu