Medovník - Staroarménský

Ingredience - těsto: 100 g másla, 4 lžíce medu, 180 g cukru, 1 kávovou lžičku octa, 1 kávovou lžičku jedlé sody, 2 vejce, 700 g hladké mouky

Ingredience - krém: 200 g másla, 1 slazené mléko, mleté vlašské ořechy, koňak podle chuti

Postup

Příprava těsta: smícháme ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložíme do hrnce, vymícháme, přidáme sodu s octem a  směs dáme nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidáme vejce. Mícháme směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Následně hrnec z plamene odstavíme. Směs necháme mírně vychladnout, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto, které přikryjeme a hodinu necháme odpočívat. Potom těsto na medovník rozdělíme do kuliček (8-10). Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválíme na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomůžeme si při vykrajování třeba pokličkou) a dáme péci (každá placka zhruba 3-4 minuty).

Příprava krému: základem krému na medovník je slazené mléko, které vaříme pozvolna zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě . Necháme mléko vychládnout, vyklopíme (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšleháme s máslem. Podle chuti přidáme mleté vlašské ořechy, případně koňak.

Dokončení: upečené, vychladlé placky potřeme krémem a klademe je jednotlivě na sebe. Poslední placku seshora potřeme krémem na medovník a posypeme rozstrouhanou poslední plackou (pro ještě lepší chuť smícháme s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně kakaem). Na závěr můžeme medovník lehce poprášit cukrem.

 

Tisk receptu