Medovník IV.

Ingredience: 1 vejce, 150 g cukru, 50 g tuku, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody, 450 g hladké mouky

Máslový krém: 250 g Hery nebo másla, 350 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 1 žloutek, mléko a hrubá mouka na kaši nebo hustý pudink

Postup: vejce, cukr, tuk, med, mléko a sodu za stálého míchání vaříme 2 minuty až hmota zkaramelizuje. Odstavíme a teplé nalijeme do misky s moukou a zpracujeme pomocí měchačky. Ihned vyklopíme na vál a zpracujeme ještě za tepla pomocí malého množství hladké mouky v hladké těsto. Postupně vyválíme 4 tenké placky. Vyválenou placku opatrně přendáme pomocí válečku na vymaštěný a vyhřátý plech a vidličkou těsto asi na 10 místech propícháme, aby se při pečení netvořily puchýře. Pečeme rychle do lehkého zhnědnutí. Po vyjmutí z trouby těsto ihned hojně pocákáme rumem. Po chvilce opatrně pomocí plochého nože sesuneme na rovnou desku. Takto upečeme všechny 4 placky. Asi po hodině již můžeme plnit máslovým krémem ve třech vrstvách.

Krém: vše utřeme do pěny a přidáme kaši nebo hustý pudink, vyšleháme krém a necháme zchladnout. Po naplnění medovník polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Pomocí nože, který vždy nahřejeme teplou vodou krájíme úhledné kousky.

 

Tisk receptu