Měkké medovníky

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 400 g moučkového cukru, 400 g medu, 4 vejce, 2 lžičky sody, 3 lžíce perníkového koření, máslo na vymazání plechu, mouka na posypání válu

Postup: prosetou hladkou mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením. Do středu směsi uděláme malou jamku, do ní přidáme rozklepnutá vejce a změklý med. Vše vypracujeme v hladké nelepivé těsto a necháme ve skleněné nádobě alespoň dva dny odležet. Těsto necháme chvíli změknout a poté ho na pomoučeném válu vyválíme na přibližně 4 mm silný plát. Z těsta vykrajujeme různé tvary, které skládáme na máslem vymazaný plech. Pečeme 10 minut při teplotě 200 °C.

Tip: perníčky můžete zdobit cukrovou polevou z bílků, moučkového cukru a citrónové šťávy nebo je potáhnout rumovou ledovou polevou. Tu si připravíte z 260 g moučkového cukru, 2 lžic horké vody a 3 lžic rumu tak, že do hladka vymícháte cukr s vařící vodou a rumem. Upečené a vychladlé perníčky potáhněte polevou, nechte ztuhnout a uložte do chladu nejméně na tři týdny

 

Tisk receptu