Debrecínská polévka

Ingredience: 250 g vepřového ramínka, 60 g slaniny, 1 nožička debrecínské klobásy, 1 vetší cibule, 1 zelený paprikový lusk, 1 větší rajče, 150 g těstovinové rýže, 1 lžíce mleté sladké papriky, 0,1 l smetany ke šlehání, sůl, polévkové koření.

Postup: maso nakrájíme na drobné kousky nebo umeleme. Na rozškvařené slanině osmažíme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, zasypeme mletou paprikou, krátce zamícháme a podlijeme 2 lžícemi vody. Přidáme maso, co nejjemněji nakrájené paprikové lusky a rajče a osolíme. Napřed dusíme pod poklicí do poloměkka, potom poklici odložíme a cibulový základ vydusíme, až se tuk odděluje od šťávy. Přidáme těstovinovou rýži, dobře v základu opečeme a podlijeme potřebným množstvím vody (asi 1 1/4 l). Zvolna dovaříme, až je rýže měkká. Vmícháme smetanu a polévku dochutíme. Podáváme jako samostatný hlavní chod s chlebem nebo s toasty z bílého chleba.

 

 

Tisk receptu