Rajská polévka s bazalkou

Ingredience: 500 g rajčat, 2 středně velké mrkve, 2 malé cibule, 1 lžička rajského protlaku, 3/4 l zeleninového vývaru, bazalku, pepř, 4 malá rajčata, 3 lžíce másla

 

Postup: rajská jablíčka opláchneme a nakrájíme na kousky. Očistíme a omyjeme mrkev a nahrubo ji nastrouháme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a připravenou zeleninu na něm asi 10 minut dusíme. Vmícháme rajčatový protlak, necháme krátce osmahnou a zalijeme zeleninovým vývarem, který jsme si mezitím připravili. Polévku vaříme asi 30 minut při střední teplotě a potom ji propasírujeme jemným sítem. Opereme a osušíme bazalku, pár lístků odložíme stranou na ozdobení a zbytek na jemno nasekáme. Šlehačku ušleháme jen do polotuha a vmícháme do ní bazalku. Polévku dochutíme pepřem. Malá rajčata nasekáme na plátky a prohřejeme v polévce. Tu podáváme v miskách, ozdobenou bazalkou a šlehačkou.

 

Tisk receptu