Slepičí polévka

Ingredience: 2 stehna kuřecí, 1/2 kg mrkve, 1 celer, 2 petržele, 2 cibule, sůl, nové koření, celý pepř, 2 bujóny slepičí, popř. 1 konzerva hrášku

Postup: stehna opláchneme, uřízneme biskupa a dáme do studené vody. Necháme vařit v hrnci. Mezitím si připravíme kořenovou zeleninu. Očistíme a omyjeme. Celer rozpůlíme na 2 půlky, taktéž mrkev i petržel. Cibuli rozkrojíme na 1/4. Přidáme zeleninu do hrnce. Okořeníme novým kořením, celým pepřem, solí. (bobkový list do hovězí polévky) Necháme vařit. Táhneme - poloviční var - pozvolna. Nejdříve vytáhneme kuře na talíř. Až je zelenina uvařená, sundáme hrnec z ohně (celer a mrkev trvá nejdéle). Po vychladnutí obereme maso z kuřecích stehen a nakrájíme ho na malé kousky. Hrnec se zeleninou přecedíme, na cedníku zůstane zelenina. Cibuli a petržel vyhodíme. Vývar bez zeleniny dáme vařit. Přidáme 2 slepičí bujóny. Celer nastrouháme na hrubém struhadle. Nejdříve mrkev rozpůlíme a pak krájíme na malé kousky. Mrkev, celer a kuře přidáme do vývaru a povaříme. Jako zavářku použijeme tenké nudličky (nebo hvězdičky).

 

Tisk receptu