Tondovo zamilované kyselo

Ingredience: 750 g brambor, sůl, drcený kmín, 500 g kysaného zelí (ne sterilované), 250 g uzeného masa, 50 g (cca 2 lžíce) másla, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání

 

Postup: brambory (750g) oloupeme, pokrájíme a dáme uvařit do měkka s 2 lžičkami drceného kmínu a 1 lžičkou soli. Kysané zelí (500 g) pokrájíme nahrubo, uzené maso (250 g) na kostičky a vložíme do většího hrnce s 1,5 litrem vody. Přidáme 1 lžičku drceného kmínu, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou 15 minut. Vmícháme řidší světlou jíšku, kterou jsme připravili ze 2 lžic másla a 2 vrchovatých lžic hladké mouky. Vaříme za občasného míchání dalších 15 minut. Přidáme 250 ml smetany a už jen krátce necháme přejít varem. Odstavíme z plotny a do kysela propasírujeme (přes hrubé síto - hrubost jako na bramborový salát ) uvařené brambory. Opatrně promícháme a dle chuti dosolíme. Kyselo je velmi husté, proto se dá podávat i jako hlavní jídlo či sytá večeře. A jedna rada na závěr. Nejlepší je ohřívané druhý, či třetí den, kdy se všechny ingredience a chuti řádně rozleží a promísí.

 

Tisk receptu