• Rady brambory
• Pracné strouhání brambor. Pokud nemáte k dispozici kuchyňský robot, pomoci si můžete tak, že brambory umelete na masovém strojku nebo na mlýnku na strouhanku.
• Bramborové knedlíky jsou kypřejší, přidám-li do 1/2 kg bramborového těsta dvě lžíce rýžových burisonů.
• Brambory budou rychleji vařené, když do vody přidáme lžičku prášku do pečiva.
• Opečené brambory budou krásně křupavé, když je před pečením poprášíme hrubou moukou.
• Bramborák zůstane i po upečení zlatožlutý, přidáme-li do nastrouhaných brambor trochu vařícího mléka.
• Bramborové těsto snadno rozválíme aby se nelepilo na váleček, když váleček potřeme tukem.
• Aby se nám nerozvařily bramborové knedlíky, přidáme do vody, ve které se vaří 2 polévkové lžíce hladké mouky
• Když smažíme ve fritéze pomfrity, zeleninu nebo pečivo, přidáme do tuku ještě před zahřáním lžičku octa. Tím do sebe fritovaná potravina nevsákne tolik tuku.
• Nikdy je neohříváme znovu v tuku, ale v páře nad hrncem. Zůstanou pak mnohem chutnější a nejsou tak mastné.
• Zelené skvrny na bramborách je nutné důkladně odříznout! Jsou znamením nezralosti nebo prozrazují, že brambory byly při skladování nadměrně vystaveny světlu. Zelená místa obsahují solanin škodlivý zdraví. Černé a šedé skvrny nebezpečné nejsou. Vznikají při nárazu, otlačení nebo namrznutí. Odstraňujeme je většinou proto, že nepůsobí vzhledově dobře.
• Namrzlé brambory přeneseme do tepla a necháme je tam několik dnů "vydýchat". Tím ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Tyto brambory vaříme tak, že je oloupeme, namočíme do teplé vody a uvedeme do varu. První vodu slijeme a teprve ve druhé vodě je dovaříme. Pro zlepšení chuti můžeme do vody přidat trochu octa. Podobným způsobem zbavíme také staré brambory jejich nepříjemné chuti.
• Když uvařené brambory ve slupce přelijeme studenou vodou, půjdou lépe loupat. Pokud je slupka u nových brambor příliš tenká, než aby se dala loupat, můžeme brambory škrábat drátěnkou.
• Nové brambory se lépe škrábou a nebarví ruce, když je předem namočíme do vody s hrstí soli.
• Bramborová kaše bude hladká a nadýchaná, když do ní budeme přidávat horké mléko a rozehřáté máslo.
• Nové brambory se lépe škrábou, namočíme-li je do slané vody.
• Nové brambory obsahují hodně vody, proto na zalití 0.5 kg brambor stačí jen asi 0.251 vody.
• Nové brambory vaříme ve slupce nebo lehce oškrábané. Vařené ve slupce jsou chutnější a zachovávají si vyšší obsah výživově hodnotných látek.
• Nové brambory pečeme ve slupce, zabalené v alobalu. Tak si uchovávají nejvíce vitamínu C. Servírujeme je horké na talíře. Každý si sám brambor rozbalí a oloupe.
• Nové smažené brambory jsou křehké a chřupavé, když je oškrábané a pokrájené vložíme do studené vody, aby se z nich zčásti vyplavil škrob. Asi po 20 minutách je ocedíme, v utěrce vysušíme a vkládáme do dobře rozehřátého tuku. Jakmile brambory změknou a zesklovatí, vyndáme je na talíř a necháme prochladnout. Krátce před podáváním je znovu vložíme do rozehřátého tuku a necháme pěkně zčervenat.
• Staré brambory Strouhané syrové brambory na placky, knedlíky apod. promícháme ihned s trochou mléka, jinak modrají. Jsou-li brambory hodně vodnaté, část vody slijeme, aby těsto nebylo příliš řídké.
• Staré brambory získají na chuti, když k nim při vaření přidáme lžičku octa nebo je místo ve vodě vaříme v bujónu. Čím jsou brambory starší, tím více vody dáme na vaření.
• Klíčící brambory obsahují jedovatý solanin. Proto je nevaříme ve slupce, ale oloupané a místa s klíčky vykrajujeme.
• Brambory na jaře zbavujeme klíčků až před vařením, jinak brambory zčernají.
• Brambory vaříme v osolené vodě, nejen abychom docílili výraznou chuť, ale také, aby se zbytečně nevyluhovaly nerostné soli. Na l kg brambor přidáváme asi 10 g kuchyňské soli.
• Brambory uvařené ve slupce přelijeme studenou vodou, půjdou lépe loupat.