• Rady pečení

Chybí mléko u moučníků jej můžeme nahradit vodou sycenou kysličníkem uhličitým

Chybí vejce: 1-2 vejce můžeme nahradit tak, že na 1 vejce přidáme lžíci horké vody a několik kapek oleje. Vejce můžeme nahradit sojovou moukou (1 vejce = 1 lžíce mouky)

Krásně žlutých koláčů docílíme, když do těsta přidáme asi půl balíčku vanilkového pudinku, rozmíchaného v troše mléka.

Makovou nádivku lze nastavit strouhaným perníkem.

Tvarohovou náplň nastavíme hustější krupicovou kaší s vanilkovým cukrem a pudinkovým práškem.

Pokud nemá upečený dort pěkný rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se vyrovná a po 15 minutách můžeme začít se zdobením.
Chceme-li mít perník vláčný po dlouhou dobu, připravíme perníkové těsto namísto z vody ze studeného neslazeného čaje.
Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.
Opět jinou chuť získá třené těsto, pakliže do něj vmícháme 1-2 lžičky koňaku. Nejenom to, likér propůjčí těstu také pěknou barvu.
Neodpadne-li bábovka od formy hned, zchladíme obrácený povrch formy utěrkami namáčenými ve studené vodě. Tak se bábovka odlepí od stěn formy a dobře se vyklopí, aniž bychom ji potrhali.
Třená bábovka bude křehká a vláčná, když při tření žloutků s cukrem budeme postupně přidávat tolik lžic vlažné vody, z kolika vajec bábovku připravujeme.
Aby měl jablkový závin krásně zlatavou a křupavou kůrku, potřeme jej před pečením žloutkem rozšlehaným v mléce.
Listové těsto před pečením vždy potřeme vejcem. Vidličkou mírně rozšleháme 1 celé vejce a 1 žloutek nebo ve vodě rozmícháme 1 žloutek s 1 lžící smetany. Těsto potíráme pouze po povrchu, nikoli po stranách, protože pak by nevzešlo.
Pokud do těsta přidáme trošku sodovky nebo jednu či dvě lžíce rumu, budou palačinky nadýchané jako obláček. Je ale potřeba, nechat těsto alespoň hodinu ležet, aby mouka mohla nabobtnat. Bude potom stravitelnější.
Dorty s polevou uchováváme v chladnu, ale nedáváme je do ledničky. Vlivem velkých teplotních rozdílů by totiž mohla poleva popraskat a ztratit pěkný vzhled.
Koláče z kynutého těsta budou vláčnější a chutnější, když při jejich přípravě část mléka nahradíme kefírem.

Plníme-li roládu zavařeninou, nanášíme ji na ještě horký plát těsta a ihned zavineme.

Plníme-li roládu krémem nebo šlehanou smetanou, po upečení na ni položíme list papíru nebo vlhkou utěrku, zavineme a necháme vychladnout. Poté piškot rozvineme a po sejmutí papíru či utěrky potřeme náplní a znovu stočíme.

Těsto pečeme nejlépe na tukem vymazaném alobalu, z kterého roládu po upečení snáze sejmeme.

Roládu pečeme rychleji, aby těsto nepřeschlo a při rolování nepopraskalo.

Když jsou buchty dozlatova upečené, nevyndáme je ihned, naopak, necháme je ještě asi 5 minut ve vychládající troubě. Předejdeme tomu, aby se buchty po vyklopení potrhaly.
Sníh z bílků bude pěkně tuhý, pokud bílky předem hodně vychladíme. V žádném případě se však do bílků nesmí dostat část žloutku. Také tempo šlehání je rozhodující – začínáme zvolna a poté neustále zrychlujeme.

Sníh z bílku bude tužší, když před šleháním přidáme na každé vejce jednu lžičku vody. Pokud přidáme lžičku soli nebude sníh řídnout.

Chybí-li nám při pečení prášek do pečiva nahradí ho rum. Stačí když do těsta přidáme 3 až 4 lžíce alkoholu, což zhruba odpovídá jednoho sáčku prášku.

Sušenky zůstanou déle čerstvé, když je budete skladovat v plechové dóze spolu s několika kousky jablek.

Dortové korpusy ochucené alkoholem zabalte do alobalu a nechtě 1–2 dny odpočívat v chladu. Tak se vůně bude mo­ci správné rozvinout.
Chybí-li vám další plech na pečení, obalte rošt alobalem a hned máte k dispozici další plech.

Pečící formu pokládejte vždy na rošt. Když jí umístíte na plech koláč se ze spodu rychle spálí.

Koláč pečený na plechu ochráníte před vysušením nebo okoráním tak, že ho začnete krájet od středu a zbylé kousky přiložíte řeznou plochou těsně k sobě.

Na moravské koláče místo povidel dejte ořechovou nádivku. Potřebné množství mletých ořechů nasypte do vařícího mléka, minutu povařte a po vychladnutí vmíchejte mletý cukr. Nebude vás ,,pálit žáha“

Do drobenky na koláče nebo táče přidejte kokos.

Pokud nemá upečený dort pěkně rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se do 15 minut vyrovná.

Formu na bábovku vysypte místo mouky strouhankou nebo kokosem.Nepřilepí se.

Vysušenou bábovku několikrát propíchejte špejlí a do dírek nalijte např. kávu nebo rum.

Pokud nemá upečený dort pěkně rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se do 15 minut vyrovná.

Palačinky budou nadýchané, když do těsta dáme jen žloutek a těsně před smažením do něj lehce vmícháme sníh z bílku.