Rybí pokrmy

Jak vykuchat rybu

Co budeme potřebovat: ostrý nůž, tupý nůž na sedření šupin, igelitku na odpad.

Vhodné místo k čištění ryby: místo si vyberte pečlivě.  Nečistěte ryby ve vaně. Dobré je, když si pracovní místo překryjete igelitem a ten nakonec jenom stočíte a vyhodíte.

Příprava ryby: rybu omyjte studenou vodou, abyste ji zbavili slizu. Odstraňte ostrým nožem hrudní ploutve (poznáte je podle toho, že jsou párové).

Seškrábání šupin: pokud je to třeba, zbavte rybu šupin. Někteří druhy kaprů jsou bez šupin Zda je potřeba dávat šupiny pryč, zjistíte tak, že tupým nožem a jeho hranou přejedete od ocasu k hlavě. Pokud se od kůže začnou oddělovat velké silné šupiny, pak je potřeba pokračovat v seškrabování. Odírejte tedy tupým nožem kůži od ocasu k hlavě, dokud rybu nezbavíte všech šupin. Pak ji znovu omyjte studenou vodou, aby jste odstranili poslední zbytky ulpívajících šupin.

Vnitřnosti: teď rybu vykucháme. Špičkou ostrého nože ji nařízněte od řitního otvoru směrem k hlavě. Nepronikejte nožem moc hluboko, abyste neprotrhli žlučník, který mají ryby hned pod kůží. Když je ryba otevřená, objeďte vnitřnosti prsty a uvolněte je od břišních stěn. Opatrně vnitřnosti vytáhněte. Rozevřete  rybu asi jako knihu, vyčistěte tělní dutinu od všech zbytků a vypláchněte.

Hlava a ocas: ostrým nožem odřízněte hlavu za žábrami. Ocas oddělte kousek za místem, kde přechází v trup ryby.

Porcování ryby: tohle děláme u dostatečně velkých ryb nebo u takových, kde se dají snadno odstranit kosti. U některých ryb stačí prostě vytáhnout páteř a žebra odstraníme i s ní. U jiných ryb musíme ostrým nožem odříznout jednotlivá žebra u páteře, zajet těsně pod ně a oddělit je od masa. Na tuto práci používáme nůž s dlouhou, úzkou, pružnou čepelí. Otevřete rybu jako knihu a odřezávejte plátky (filé) z jejich boků přímo pod hřbetní ploutví.