Ryba na černo

Do hrnce s litrem vody se daly: 4 lžíce vinného octa, půl malé cibule, půl lžíce rozkrájené mrkve, půl lžíce celeru a petržele, jeden malý bobkový list, jeden hřebíček, tři zrna nového koření, čtyři zrnka pepře, lžička soli, dvě lžíce piva a vše se nechalo zvolna vařit. Když zelenina změkla, přidal se rozporcovaný nasolený kapr, který se na mírném plameni vařil asi čtvrt hodiny. Pak se maso vyndalo a nechalo se na míse někde v teple. Do šťávy v hrnci se přidalo šest jader vlašských ořechů, tři tabulky strouhaného perníku a vše se chvíli vařilo, aby omáčka mírně zhoustla. Potom se přidala špetka citrónové kúry, lžička vína a lžíce malinové zavařeniny. Vše se promíchalo a mírně povařilo. Jakmile měla omáčka správnou chuť, procedila se, vložila se do ní zpět ryba, k tomu lžíce hrozinek a lžíce loupaných, na kousky pokrájených mandlí. Hospodyně doporučovaly připravit vše den předem, rozleželá omáčka byla chutnější.

 

Tisk receptu