Rybí nákyp

Ingredience: 1 kg masa sladkovodní ryby (kapr, štika, sumec), 1/8 másla, 6 vajec, 2 žemle, cibule, 1 dl mléka nebo smetany, 1/2 lžičky pepře, petrželka, sůl, tuk na vymaštění pekáčku, tatarská omáčka, lžička hořčice

Postup: žemle nakrájíme na kostky, přelijeme mlékem nebo smetanou a necháme vsáknout. Cibuli jemně nakrájíme a na lžíci másla osmažíme, přidáme vejce s cibulí, 3 syrové žloutky, žemle nasáklé mlékem, zbytek rozehřátého másla, půl lžičky sušené nebo lžičku čerstvé nasekané petrželky, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z 6 bílků. Pokud je směs příliš řídká, můžeme přidat trochu strouhané housky. Směs vložíme do dobře vymaštěného pekáčku a vaříme v páře nebo ve vodní lázni v troubě 90 minut. Občas je nutno zkontrolovat zda se voda nevyvařila a případně ji doplnit. Hotový rybí nákyp vyklopíme z pekáčku na mísu a podáváme teplý nebo studený s tatarskou omáčkou, kterou můžeme dochutit lžičkou hořčice. Doplníme hlávkovým salátem nebo salátem z čínského zelí.

 

Tisk receptu