Štika v cibulovém másle

Ingredience: menší štika (asi 2,5 kg)1 l vody, 2 cibule, 1 velká mrkev, špetka tymiánu, 1 bobkový list, 1 dl vína, 1 lžíce octa, sůl

Cibulové máslo: 1 dl bílého vína, 1 velká cibule, 1/8 másla

Postup: štiku očistíme, vykucháme vyjmeme žábry, ale hlavu neoddělujeme. Vložíme ji do nádoby na vaření ryb, zalijeme vodou s vínem, octem, pokrájenou zeleninou a kořením a vaříme 25 minut. Mezitím nakrájíme velmi jemně cibuli, podlijeme ji vínem a na pánvi vaříme až se víno odpaří. Sejmeme z ohně a postupně vidličkou vmícháme máslo. Máslo se nesmí zcela rozpustit, ale musí si zachovat smetanovou hustotu. Vařenou štiku vyjmeme z vývaru, dáme ji na mísu, přelijeme cibulovým máslem a obložíme horkými vařenými bramborami.

 

Tisk receptu