Dobrý ocet základem úspěchu

Vinný ocet

Ingredience: 1 litr přírodního vína, chleba, hrnek obyčejného lihového octa.

Postup: z chleba upečeme nasucho topinku, ocet dáme do talíře a namočíme do něho horkou topinku na půl hodiny. Pak ji opatrné vyjmeme, usušíme, roztlučeme a nasypeme do vína, podle chuti můžeme přidat různé bylinky. Láhev s vínem nezátkujeme, ale převážeme prodyšným plátnem. Necháme zoctovatět, pak procedíme přes čisté plátno do lahví, dobře zazátkujeme.    

 

 

Jablečný ocet ze slupek i jablek

Ingredience:1 kg slupek, 1/8 vinného octa, 3 kostky cukru, 300 g chlebové kůrky

Postup: slupky a jablka dáme do větší lahve (okurkové), přidáme na ně trochu vinného octa, kousek chleba, láhev doplníme studenou vodou, láhev uzavřeme - převážeme prodyšným plátnem. Láhev postavíme do teplé místnosti 15 až 20 stupňů C na 3 až 4 dny. Každý den lahví mícháme. Když je tekutina čirá je kvašení dokončeno. Ocet procedíme přes čisté plátno do lahví, dobře zazátkujeme.