Jednoduché zálivky

Zálivka vinegret

 

Ingredience: 1 lžíce vinného nebo ovocného octa (nebo ½ lžíce 8% octa lihového), sůl, mletý pepř, 3 lžíce oleje.

 

Postup: všechny přísady rozšleháme nebo promícháme a zálivku smísíme se salátem.

 

TIP: Zálivka je vhodná na hlávkový salát, ale dá se použít na různé saláty z čerstvé zeleniny.

 

 

 

Zálivka s bylinkami

 

Ingredience: 1 svazek pažitky, hrst řeřichy, několik snítek hladké petrželové natě, 1 svazek kopru, 1 snítka bazalky,sůl, mletý pepř, 2 lžíce octa, 6 lžic oleje

 

Postup: Bylinky nasekáme na drobno, osolíme je, opepříme a promísíme s octem. Pak po částech přidáváme olej.

 

TIP: Zálivka je vhodná na hlávkový salát, ředkvičkový, rajčatový, houbový, ale i k salátům masovým. Tuto zálivku můžeme připravit se všemi druhy čerstvých bylinek, jak je přináší sezona. Zálivka se může připravit jen s 1 druhem bylinek.

 

 

 

Zálivka vinegret s nivou

 

Ingredience: 30 g nivy, 3 lžíce oleje, 1 lžíce vinného octa, mletý pepř

 

Postup: sýr rozmačkáme vidličkou, postupně k němu přidáváme olej, pak ocet, pepř, případně sůl.

 

TIP: zálivka je vhodná především k hlávkovému salátu.

 

 

 

Slaninová zálivka

 

Ingredience: 100 g slaniny, pepř, sůl, 1 lžíce octa

 

Postup: slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi ji mírném ohni roztavíme. Poté slaninou polijeme opepřený a osolený salát, nakonec jej pokapeme octem.

 

TIP: zálivka je vhodná k přípravě hlávkového salátu a salátu z červeného zelí.

 

 

 

Indická zálivka

 

Ingredience: 1 lžíce jemně nasekané cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžička kari koření, 1 lžíce citrónové šťávy, pepř, na špičku nože rozetřený česnek

 

Postup: na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a na mírném ohni ji podusíme, pak cibulku zasypeme kari kořením, podle potřeby přidáme olej. Dále přidáme citrónovou šťávu, pepř a česnek.

 

TIP: zálivka je vhodná k salátům s rýží a k vaječným salátům.

 

 

 

Octová zálivka s kerblíkem

 

Ingredience: 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžičku ostré hořčice, 1/4 lžičky soli a pepř, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce vody, 1 velkou červenou cibuli, kerblík

 

Postup: rozmícháme 2 lžíce bílého vinného octa a 1 lžičku ostré hořčice. Přidáme 1/4 lžičky soli a pepř. Postupně zašleháme 4 lžíce slunečnicového oleje a 2 lžíce vody. Oloupeme 1 velkou červenou cibuli a nasekáme najemno. Omyjeme kerblík a jemně jej nasekáme. Cibuli a kerblík vmícháme do zálivky. Podle chuti osolíme a opepříme.

 

Tisk receptu