Majonézové zálivky
Základní majonéza
Ingredience: 1 čerstvý žloutek, 0,25 l. oleje, 1 lžička hořčice, 1 lžička octa, sůl
Postup: do misky dáme žloutek, hořčici, sůl a za stálého šlehání přikapáváme olej. Jakmile majonéza ztuhne, vmícháme do ní zbytek oleje a dochutíme ji.
Koktailová majonéza
Ingredience: 250 g majonézy, sůl, pepř, 2-3 lžíce kečupu, 1 lžíce brandy, 2 lžičky citrónové šťávy, 6 lžic sladké smetany, špetka mleté sladké papriky, trochu tabasco
Postup: majonézu promícháme s předepsanými přísadami a necháme dobře proležet.
TIP: koktailová majonéza se hodí k míchaným salátům se sýrem, masem a zeleninou.
Islandská majonéza
Ingredience: 1 červená paprika, 2 malé sladkokyselé okurky, 250 g majonézy, 1 chilli paprička nebo ½ lžičky mleté pálivé papriky, trochu sladké papriky, pepř, sůl, 3 lžíce sladké smetany
Postup: papriku, okurky a chilli papričku zbavenou semínek velmi jemně nasekáme a smícháme s majonézou. Dochutíme mletou paprikou, solí a pepřem. Nakonec vmícháme sladkou smetanu a majonézu necháme rozležet.
TIP: hodí se k míchaným salátům s těstovinami.
Dijonská majonéza
Ingredience: 4 vejce vařená natvrdo, 4 lžíce jemné hořčice, 0,2 l. oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř
Postup: žloutky prolisujeme sítkem a smísíme s hořčicí, za stálého míchání postupně přidáváme olej, pak ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem.
TIP: majonéza se hodí k vaječným salátům, k salátům masovým a sýrovým i k zeleninovým salátům všech druhů.
Provensálská majonéza
Ingredience: 250 g majonézy, 4 stroužky rozetřeného česneku, 24 mandlí (spařených, oloupaných a jemně nastrouhaných), sůl
Postup: všechny přísady dobře promícháme.
TIP: hodí se především k okurkovému salátu
Křenová majonéza
Ingredience: 250 g majonézy, 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl
Postup: všechny přísady dobře promícháme.
TIP: křenová majonéza se hodí do jemných zeleninových salátů, do salátů vaječných, rybích apod..
Majonéza se sójovou omáčkou
Ingredience: 250 g majonézy, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého jogurtu, několik kapek citrónové šťávy, 1 lžička hořčice, 1 lžička jemně nastrouhaného křenu, 1 lžička rajčatového kečupu, ½ jemně nastrouhané cibule, 1 stroužek rozetřeného česneku, pepř, sůl
Postup: všechny přísady dobře promícháme a necháme trochu odležet.
TIP: hodí se k salátům sýrovým, drůbežím a ke všem salátům chuťově méně výrazným.