Salát bramborový s hořčici a koprem

Ingredience: 2 l kuřecího vývaru, 1 kg oloupaných nových brambor, 180 ml rostlinného oleje, 1 vejce, 3 lžíce dijónské hořčice (francouzské), 2 lžíce najemno nasekaného kopru nebo 2 lžičky sušeného, 1 lžičku červeného vinného octa, 1 lžičku citrónové šťávy, pepř, 125 ml zakysané smetany, 3 celery nakrájené na tenké plátky, 1 cibuli nakrájenou na tenká kolečka, 1/2 svazku pažitky 

 

Postup: brambory zalijeme vývarem a přivedeme k varu, oheň zmírníme a dovaříme do měkka. Hned je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Do mixeru vložíme 3 lžíce oleje s vejcem, hořčicí, koprem, vinným octem, citrónovou šťávou a mletým pepřem. Mixujeme asi 10 vteřin, než směs trochu zhoustne. Při mixování pomalu přiléváme zbylý olej tenkým proudem a znovu důkladně umixujeme. Potom přidáme smetanu a mixujeme ještě 3 vteřiny. Brambory nakrájíme na čtvrtky a v míse promícháme s celerem a cibulí. Přilijeme zálivku a promícháme. Salát zakryjeme a dáme do lednice až do podávání. Salát podáváme jako přílohu k masům, drůbeži nebo rybám.

 

Tip: namísto kopru můžeme použít kapary. Zajímavou změnu působí také přidání nakrájené upražené slaniny nebo plátky natvrdo uvařeného vejce.   

 

Tisk receptu