Smetanové omáčky na saláty

Pažitková smetanová omáčka

 

Ingredience: 1 svazek pažitky, 2/3 kelímku kysané smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička hořčice, ½ lžičky vedety, 1 malá cibule

 

Postup: pažitku dobře omyjeme, jemně nasekáme a vmícháme ji do smetany společně s citrónovou šťávou, hořčicí a kořením. Nakonec vmícháme velmi jemně nasekanou cibuli.

 

TIP: tato omáčka se hodí k okurkovému salátu, k salátu z ředkviček, k rybím salátům

 

 

 

Pařížská smetanové omáčka

 

Ingredience: 1 malá cibule, hrst kerblíku, o něco víc než 1/3 kelímku kysané smetany, mletá sladká paprika, 1 lžička citrónové šťávy, sůl

 

Postup: cibuli jemně nasekáme, kerblík nasekáme hruběji a obojí vmícháme do smetany. Okořeníme paprikou, citrónovou šťávu a dochutíme solí.

 

TIP: hodí se dobře k rajčatovým a vaječným salátům i k salátům z masa.

 

 

 

Kaparová smetanové omáčka

 

Ingredience: 1 lžíce kaparů, ½ lžičky hořčice, 1 lžička vinného octa, 6 lžic kysané smetany, sůl

 

Postup: kapary nadrobno nasekáme, smísíme s hořčicí a octem. Vmícháme je do smetany, osolíme podle chuti a necháme rozležet.

 

TIP: hodí se k okurkovému salátu, k salátům bramborovým, rybím, masovým.

 

 

 

Smetanová omáčka s nivou

 

Ingredience: 30 g nivy (může být sýr Gorgonzola - Istanbul), 1/8 l sladké smetany, sůl, pepř, 1 lžíce citrónové šťávy 

 

Postup: sýr rozmačkáme vidličkou, postupně do něj zašleháváme smetanu, dochutíme pepřem, citrónovou šťávou a podle potřeby solí. 

 

TIP: hodí se ke všem listovým salátům: hlávkovému, čekankovému, špenátovému atd..

 

 

 

Smetanová omáčka s hořčicí

 

Ingredience: 1/8 sladké smetany ke šlehání, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, 2 lžíce citrónové šťávy

 

Postup: smetanu ušleháme téměř do šlehačkové pěny, opatrně vmícháme hořčici, ochutíme pepřem a solí a nakonec za stálého míchání po kapkách přidáme citrónovou šťávu.

 

TIP: hodí se ke všem zeleným listovým salátům, ale také k salátům, v nichž je zelenina kombinována s drůbežím masem.

 

 

 

Smetanová omáčka s sherry

 

Ingredience: 1 žloutek, 1 lžíce cukru, 2 lžíce sherry, 1-2 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce sladké smetany ke šlehání, 1 lžíce mandlí

 

Postup: žloutek ušleháme do pěny s cukrem, přidáme sherry a citrónovou šťávu, zvlášť ušleháme smetanu a pak obojí opatrně promísíme. Mandle spaříme vařící vodou, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a krátce opražíme bez tuku na teflonové pánvi. Prochladlými mandlemi ozdobíme upravený salát (tj. politý omáčkou).

 

TIP: omáčka výborně chutná ke všem ovocným salátům z kyselejších plodů.

 

 

 

Křenová šlehačka

 

Ingredience: 0,2 l smetany ke šlehání, 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, 1 lžička citrónové šťávy, špetka cukru, pepř, sůl

 

Postup: ušleháme smetanu a lehce ji promícháme s křenem a s cukrem, zakapeme citrónovou šťávou, trochu osolíme a opepříme.

 

TIP: hodí se k salátům z rajčat, z červené řepy i k salátům, jejichž hlavní přísadou je šunka.

 

 

 

Křenová zálivka pomerančovou šťávou a šlehačkou

 

Ingredience: 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, šťáva ze 2 pomerančů a 1 citrónu, 1 jemně nastrouhané jablko, 0,1 l smetany ke šlehání, cukr

 

Postup: smetanu ušleháme, osladíme a opatrně do ní vmícháme křen, jablko a šťávu z citrusů. (Můžeme volit i opačný postup: všechny přísady promícháme a nakonec přidáme oslazenou šlehačku.)

 

TIP: hodí se k salátům z jemné zeleniny, k salátům vaječný, rybím, drůbežím.

 

 

 

Avokádová zálivka

 

Ingredience: 1 velké avokádo, 5 lžic kysané krémovité smetany, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, střik tabasco

 

Postup: avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a dužinu nakrájíme na kostky. Nakrájené avokádo vložíme do mixéru, přidáme ostatní předepsané přísady a rozmixujeme.

 

TIP: hodí se k hlávkovému nebo rajskému salátu. 

 

Tisk receptu