Smetanové omáčky na saláty
Pažitková smetanová omáčka
Ingredience: 1 svazek pažitky, 2/3 kelímku kysané smetany, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička hořčice, ½ lžičky vedety, 1 malá cibule
Postup: pažitku dobře omyjeme, jemně nasekáme a vmícháme ji do smetany společně s citrónovou šťávou, hořčicí a kořením. Nakonec vmícháme velmi jemně nasekanou cibuli.
TIP: tato omáčka se hodí k okurkovému salátu, k salátu z ředkviček, k rybím salátům
Pařížská smetanové omáčka
Ingredience: 1 malá cibule, hrst kerblíku, o něco víc než 1/3 kelímku kysané smetany, mletá sladká paprika, 1 lžička citrónové šťávy, sůl
Postup: cibuli jemně nasekáme, kerblík nasekáme hruběji a obojí vmícháme do smetany. Okořeníme paprikou, citrónovou šťávu a dochutíme solí.
TIP: hodí se dobře k rajčatovým a vaječným salátům i k salátům z masa.
Kaparová smetanové omáčka
Ingredience: 1 lžíce kaparů, ½ lžičky hořčice, 1 lžička vinného octa, 6 lžic kysané smetany, sůl
Postup: kapary nadrobno nasekáme, smísíme s hořčicí a octem. Vmícháme je do smetany, osolíme podle chuti a necháme rozležet.
TIP: hodí se k okurkovému salátu, k salátům bramborovým, rybím, masovým.
Smetanová omáčka s nivou
Ingredience: 30 g nivy (může být sýr Gorgonzola - Istanbul), 1/8 l sladké smetany, sůl, pepř, 1 lžíce citrónové šťávy
Postup: sýr rozmačkáme vidličkou, postupně do něj zašleháváme smetanu, dochutíme pepřem, citrónovou šťávou a podle potřeby solí.
TIP: hodí se ke všem listovým salátům: hlávkovému, čekankovému, špenátovému atd..
Smetanová omáčka s hořčicí
Ingredience: 1/8 sladké smetany ke šlehání, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, 2 lžíce citrónové šťávy
Postup: smetanu ušleháme téměř do šlehačkové pěny, opatrně vmícháme hořčici, ochutíme pepřem a solí a nakonec za stálého míchání po kapkách přidáme citrónovou šťávu.
TIP: hodí se ke všem zeleným listovým salátům, ale také k salátům, v nichž je zelenina kombinována s drůbežím masem.
Smetanová omáčka s sherry
Ingredience: 1 žloutek, 1 lžíce cukru, 2 lžíce sherry, 1-2 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce sladké smetany ke šlehání, 1 lžíce mandlí
Postup: žloutek ušleháme do pěny s cukrem, přidáme sherry a citrónovou šťávu, zvlášť ušleháme smetanu a pak obojí opatrně promísíme. Mandle spaříme vařící vodou, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a krátce opražíme bez tuku na teflonové pánvi. Prochladlými mandlemi ozdobíme upravený salát (tj. politý omáčkou).
TIP: omáčka výborně chutná ke všem ovocným salátům z kyselejších plodů.
Křenová šlehačka
Ingredience: 0,2 l smetany ke šlehání, 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, 1 lžička citrónové šťávy, špetka cukru, pepř, sůl
Postup: ušleháme smetanu a lehce ji promícháme s křenem a s cukrem, zakapeme citrónovou šťávou, trochu osolíme a opepříme.
TIP: hodí se k salátům z rajčat, z červené řepy i k salátům, jejichž hlavní přísadou je šunka.
Křenová zálivka pomerančovou šťávou a šlehačkou
Ingredience: 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, šťáva ze 2 pomerančů a 1 citrónu, 1 jemně nastrouhané jablko, 0,1 l smetany ke šlehání, cukr
Postup: smetanu ušleháme, osladíme a opatrně do ní vmícháme křen, jablko a šťávu z citrusů. (Můžeme volit i opačný postup: všechny přísady promícháme a nakonec přidáme oslazenou šlehačku.)
TIP: hodí se k salátům z jemné zeleniny, k salátům vaječný, rybím, drůbežím.
Avokádová zálivka
Ingredience: 1 velké avokádo, 5 lžic kysané krémovité smetany, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, střik tabasco
Postup: avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a dužinu nakrájíme na kostky. Nakrájené avokádo vložíme do mixéru, přidáme ostatní předepsané přísady a rozmixujeme.
TIP: hodí se k hlávkovému nebo rajskému salátu.