Anglická trifle

Ingredience: 4 vejce, 16 dkg cukru, 11 dkg mouky, 4 lžíce sladkého vína, 5 dkg strouhaných mandlí, smetanu na zdobení

Na krém: 3/8 l mléka, 2 žloutky, trochy cukru, vanilka, 1 lžička bramborové moučky Solamyl

Postup: upečeme jemné piškotové těsto ze 4 vajec, 16 dkg cukru a 11 dkg mouky, z čehož jest polovina pšeničné a polovina bramborové moučky Solamyl. Upečené těsto nakrájíme na plátky, které slepujeme po dvou pikantní zavařeninou a nakrájené na menší kousky rovnáme do skleněné misky. Místo jamu možno použít zavařeného ovoce, jako meruňkového kompotu, který prostě po vrstvách s kousky piškotu urovnáme. Potom pokropíme vše rumem a zalijeme buď 4 lžícemi sladkého vína (jako Sherry) nebo sirupem z kompotu. Zatížíme a necháme do druhého dne stát, aby se piškoty rozmočily. Druhého dne posypeme vše asi 5 dkg strouhaných mandlí a zalijeme řídkým krémem, který uvaříme ve vodní lázni ze 3/8 l mléka, 2 žloutků, trochy cukru, vanilky a 1 lžičky bramborové moučky Solamyl. Krém ještě teplý nalijeme na piškoty, aby se lépe vsákl; pak vše necháme v chladu opět rozležet. Před podáváním zdobíme nahoře oslazenou šlehanou smetanou ze 1/4 litru a zbylým ovocem nebo jamem

 

Tisk receptu