Klasický medovník

Ingredience těsto: 100 g másla, 150 g krupicového cukru, 5 lžic medu, 2 lžíce polotučného mléka, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 450 g hladké mouky

Ingredience krém: 200 ml polotučného mléka, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, 200 g másla, 150 g krupicového cukru. 1 žloutek

Postup: všechny přísady až na mouku smícháme v míse. Tu posadíme na hrnec, ve kterém se vaří voda, a vše pomocí metličky šleháme v páře. Měli bychom získat směs malinko řidší konzistence, než je majonéza. Pak vsypeme prosetou mouku a vypracujeme těsto. Rozdělíme je na 4 díly a zabalíme do fólie na potraviny nebo je vložíme do mikrotenových sáčků, aby neoschlo. Troubu předehřejeme na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Z dílů těsta vyvalujeme na pečicím papíru tenké pláty, které můžeme pro úhlednost vykrojit pokličkou, nebo si na papíru předkreslíme kruh o průměru cca 20 cm. Klademe je na plech a krátce, asi 3 minuty, pečeme do růžovozlaté barvy. Vyjmeme z trouby, sejmeme z papíru a spojujeme krémem.

Příprava krému: do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme mouku a směs uvedeme do varu. Za stálého míchání takzvaně odpalujeme. Vypneme sporák a hmotu promícháváme do vychladnutí, respektive do pokojové teploty. Pak zatřeme máslo, které musí být rovněž pokojové teploty (jinak by se krém srazil) cukr a žloutek. Jednotlivé pláty těsta spojujeme krémem a vrstvíme medovník. Ozdobíme popraškem cukru, ořechy nebo třeba a sezónním ovocem - podle chuti.

 

Tisk receptu