Tažený jablečný štrúdl

Ingredience na 2 záviny
Těsto: 280g hladké mouky, 100 ml teplé vody, 2 lžíce oleje, 1 lžičku citrónové šťávy nebo octa, 1 velké vejce, špetku soli, 100g rozpuštěného másla
Náplň: 10 jablek, 4 lžíce strouhanky, 3 lžíce krupicového cukru, 1 lžička mleté skořice, případně rozinky nebo sekané vlašské ořechy

Postup: do mísy prosejte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citrónovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama. Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody. Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod zahřátý hrnec. Mezičas využijte k přípravě jablek – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Z odpočatého těsta odkrojte polovinu, zbytek (na druhý štrúdl) vraťte pod hrnec. Odkrojenou část rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélníček, poté přeneste na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případně silnější okraje. Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi 2 cm okraj. Podél jedné z kratších stran - u té, kde budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrúdl lehce poprašte cukrem i skořicí a přidejte rozinky a ořechy. Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem. Před krájením nechte moučník aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.

 

Tisk receptu