Tažený závin

Ingredience: 700 g hladké mouky, 2 celá vejce, 1 špetka soli, 1 lžíce sádla, 1 lžíce octa, 4 lžíce vlažné vody, máslo, strouhanka, jablka, skořice, rozinky, oříšky, tuk na vymazání

 

Postup: na vál prosít mouku, do důlku uprostřed vyklepneme vejce, přidáme sůl, sádlo, ocet a s vlažnou vodou zpracujeme v těsto. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, ze kterých utvoříme bochánky. Dáme je na pomoučněný vál, potřeme vlažnou vodou, přikryjeme ohřátým hrncem a necháme půl hodiny odpočívat. Potom každý bochánek rozválíme a roztáhneme co nejtenčeji. Těsto potřeme máslem, posypeme strouhankou, plníme jablky, skořicí, rozinkami a sekanými oříšky. Nádivku nakonec pokapeme máslem a zavineme. Přeneseme na vymazaný plech a upečeme.

 

Tisk receptu