Těsto na vycpávané perníčky

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 300 g cukru krupice, 120 g másla, 380 g medu, 4 vejce, 2 prášky do perníku, 2 lžíce perníkového koření (osvědčila se směs Kotányi), špetka jemně strouhané citrónové kůry, vanilkový cukr

 

Postup: z ingrediencí vypracujte klasickým způsobem těsto a nechte ho odpočinout (v chladničce může být i celé týdny). „Koření se vyplatí přidávat opatrně, raději to nepřehánějte. Těsto pak vyválejte a nožem, případně vykrajovátky vytvořte požadované tvary a pečte je na plechu v troubě. Hned po vytažení perníčky potřete rozšlehaný čistým bílkem. Chcete-li je mít tmavší, můžete je potřít směsí kvalitního kakaa rozmíchané v trošce studené vody společně s jedním žloutkem. Perníčky pak hned po natření vložte znovu do chladnoucí trouby a asi při 100 oC je opatrně dosušte.

 

Tisk receptu