Tvarohová štola

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 150 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 125 g másla, 100 g sekaných mandlí, 50 g rozinek, 150 g kandovaného ovoce, 4 lžíce rozpuštěného másla, 6 lžic moučkového cukru

 

Postup: nejprve na vál prosejeme polohrubou mouku s kypřicím práškem, rozklepneme vejce, přidáme měkký tvaroh, cukr, sůl, pokrájené máslo a mandle. Doporučujeme nechat všechny suroviny předtím, než se pustíme do práce, několik hodin v pokojové teplotě. Rozinky opereme v horké vodě a scedíme. Kandované ovoce nakrájíme nadrobno, přisypeme k mouce a dalším surovinám a zpracujeme. Rukama vypracujeme pevné těsto, které necháme ještě dalších dvacet minut odpočinout. Potom z něj vytvarujeme štolu, kterou pečeme v předehřáté troubě asi hodinu. Hotovou štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

 

Tisk receptu