Větrníčky s citrónovým krémem

Ingredience: 100g másla nebo rostlinného tuku, špetku soli, 250g mouky, 6 vajec.
Náplň: 3 citróny, 250g cukru, 10g másla nebo rostlinného tuku, 60g maizeny, 3 žloutky, 250g šlehačky, moučkový cukr a strouhané pistácie na ozdobu.
Postup: svaříme 1 l osolené vody s tukem. Přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud směs nezačne bublat. Poté hrnec odstavíme a postupně do něj pečlivě přimícháme vejce. Vychladlé těsto naplníme do plátěného sáčku se širokou špičkou a utvoříme na tukem vymazaný plech 12 velkých věnečků. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 1 hodiny na 200°C. Poté vyjmeme z trouby a ještě horké podélně rozkrojíme. Pro přípravu náplně důkladně omyjeme citróny a z jednoho ostrouháme kůru. Všechny vymačkáme a získanou šťávu doplníme vodou na celý 1 l. Přidáme cukr a tuk a za stálého míchání pomalu přivedeme do varu. Maizenu dohladka rozmícháme v trošce vody a přimícháme do základu (po troškách, aby se v krému netvořily hrudky). Za stálého míchání ještě povaříme na mírném ohni asi 5 min., poté odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec přimícháme důkladně ušlehanou šlehačku. Krém naplníme do zdobičky a naneseme na spodní poloviny věnečků. Přiklopíme, přizdobíme moučkovým cukrem a podle chuti mletými či sekanými pistáciemi.

 

Tisk receptu