Bramborové šišky

Ingredience: 1 kg brambor, 120 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 vejce, sůl, sádlo

 

Na posypání: smažená strouhanka, mletý mák nebo strouhaný tvaroh, moučkový cukr

 

Postup: brambory uvaříme ve slupce, po ochladnutí oloupeme a po vystydnutí nastrouháme. Zasypeme moukou, krupicí, osolíme a vyklepneme vejce. Rukama zpracujeme na těsto, z kterého vyválíme váleček, odkrajujeme kousky, ve dlaních je zaoblíme a vytvoříme šišky velikosti prstu. V kastrolu svaříme vodu se solí, vhodíme šišky a vaříme za občasného promíchání ode dna asi 8 minut. Na pánvi rozehřejeme sádlo a uvařené a okapané šišky lehce opečeme. Na talířích je sypeme smaženou strouhankou s cukrem nebo mákem či strouhaným tvarohem s cukrem. Pokud šišky neopékáme, po posypání je pokapeme sádlem.

 

Tisk receptu