České buchty

Ingredience: 3 žloutky, 1 vejce, 5 lžic mletého cukru, 2 dcl oleje, 1/2 l mléka, 5 dkg droždí, 2 lžičky soli, 1/2 kg hladké mouky, 1/2 kg polohrubé mouky, 1 špetka nastrouhané citrónové kůry

Tvaroh: 2 tvarohy, 1 mletý cukr, 1 vanilkový cukr, špetka citrónové kůry, 5 dkg másla

Posýpka: 16 dkg polohrubé mouky, 16 dkg mletého cukru, 1 vanilkový cukr, 12 dkg másla

Postup: žloutky, vejce a mletý cukr ušleháme do pěny, zašleháme po troškách olej. Z mléka, špetky cukru a droždí uděláme kvásek (mléko musí být teplé), zasypeme troškou mouky, necháme vzejít a přidáme do mísy k ušlehané hmotě. Osolíme a přidáváme na střídačku po trochách mouku a mícháme. Těsto nesmí být moc řídké, ale ani moc tuhé, proto nedáváme všechnu mouku hned, ale přidáváme ji postupně, podle potřeby. Těsto musíme pořádně vymísit, až se nelepí na vařečku a na mísu. Lehce poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou - necháme nakynout. Pěkně nakynuté těsto vyhazujeme lžící (vrchovatou) na pomoučený vál, roztáhneme do kulata a přidáme 1/2 lžíce tvarohu (řídký tvaroh zahustíme vanilkovým pudinkem). Zaděláme, otočíme spojem dolů, roztlačíme do kulata, dáme na vymazaný plech, kraje dokola pomastíme olejem, prostředek natřeme rozředěnými povidly a posypeme posýpkou. Necháme nakynout a upečeme

 

 

Tisk receptu