Koblížky

Ingredience: 30 dkg mouka hladká, 30 dkg polohrubá, 10 dkg cukr moučka, 2 žloutky, 5 dkg másla, 3 dkg droždí, mléko podle potřeby, vanilkový lusk – nebo vanilkový cukr, citrónová kůra trochu, sůl ¾ lžičky, 2 bílky, rum nebo slivovice 3 lžíce

 

Postup: utřeme cukr, žloutky a máslo. Poté přidáme mouku a kvásek z droždí, vlažného mléka a trochy cukru. Přidáme vanilku nebo vanilkový cukr a trošičku citrónové kůry. Ušleháme sníh z bílků, který přidáme do těsta spolu se špetkou soli a rumem nebo slivovicí (nejsou nutné, ale po jejich přidání budou koblížky méně nasakovat tukem). Necháme pořádně vykynout a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, až jsou koblížky krásně nafouknuté a zlaté. Podáváme pocukrované, s kopečkem marmelády, povidel, tvarohu nebo šlehačky na vršku.

 

Tisk receptu