Ovocná žemlovka jinak

Ingredience: 250 g tvrdých žemlí, 50 g směsi kandovaného ovoce, 80 g světlých rozinek, 50 ml ovocného likéru, 50 g másla, 7 vajec, 150 g cukru, 1 špetka soli, kůra z 1 citrónu, 375 ml smetany ke šlehání, 30 g cukru, 1 ananas, 2 kiwi, 2 lžíce rozinek

 

Postup: žemle nastrouháme do mísy. Přidáme pokrájené kandované ovoce a rozinky. Promícháme s likérem a dáme nejméně na 1 hodinu rozležet. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s máslem a 100g cukru do hustého krému. Přimícháme citrónovou kůru a špetku soli. Z bílků ušleháme pevný sníh. Přitom pomalu zašleháme 50g cukru. Žloutkový krém vmícháme do žemlové hmoty. Postupně vmícháme sníh. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Pekáček vymastíme a vysypeme strouhankou. Pak ji naplníme hmotou a pečeme 45-50 minut. Žemlovku uvolníme z formy a dáme přes noc odpočinout. Na obložení ušleháme smetanu s cukrem a povrch žemlovky potom potřeme šlehačkou. Oloupeme ananas a kiwi. Ovoce nakrájíme na plátky a krátce před podáváním žemlovku ozdobíme ovocem a rozinkami.

 

Tisk receptu